İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık şehri ve 5.000 km²’nin üzerinde bir yüzölçümüne sahip. Nüfusun kalabalık olması ve kentsel yaşam alanının dar olması İstanbul’un sıkışık bir şehir olmasına yol açıyor. Bu sebeple İstanbul’da bir yerden başka bir yere gitmek bazen büyük bir sorun haline geliyor. İstanbul, topografyası nedeniyle şehir içi ulaşımda toplu taşıma sisteminin kolaylıkla uygulanabileceği bir şehir. Şehir, Roma kenti gibi yedi tepe üzerine kurulmuştur.
İstanbul toplu taşıma sistemi sürekli olarak gelişim gösteriyor. Devam eden metro projeleri bunun en büyük örneği.
İstanbul toplu taşıma haritasını PDF ve JPG formatında indirmek için buraya tıklayın.
COVID-19 Bilgilendirmesi: 2021’de İstanbul’da Toplu Taşıma için Gerekli Şartlar
Yurtdışından Türkiye’ye seyahat edecek 6 yaş ve üzeri tüm yolcular online bir form doldurmak zorunda. Form, seyahatten önceki son 72 saat içinde güncel bilgiler ile doldurulmalıdır.
T.C. Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirmelerine göre, bu forma girilen bilgiler ışığında bir HES kodu oluşturulur; Böylece Sağlık Bakanlığı, uçuşları sırasında veya ülkeye seyahatleri sırasında COVID-19 pozitif bir kişiyle doğrudan temas eden yolcularla doğrudan iletişime geçebilir.
Online form için: https://register.health.gov.tr/
Aynı sebeple, turistlerin Türkiye’de kaldığı süre boyunca toplu taşıma araçlarına (otobüs, metro, vapur, tramvay vb.) binmeleri için bir ulaşım biletine (İstanbul Kart) ve bir HES koduna ihtiyacı olacaktır.
İstanbul Kart’ta HES kodunu tanımlamak için: https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul/
İçindekiler
İstanbul’da Toplu Taşıma Araçları
İstanbul seyahatiniz süresince şehrin Tarihi Yarımada’sına ulaşım için toplu taşıma araçlarını ve özellikle tramvayı kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu, İstanbul’un gerçekten sıkışık olması nedeniyle zamandan tasarruf ederek hızlı ve ucuza hareket etmenizi sağlayacaktır.
İstanbul’daki tüm toplu taşıma araçlarını (vapur, metro, otobüs, tramvay, füniküler) kullanabilmek için bir manyetik karta (İstanbul Kart) ihtiyacınız olacaktır. Tüm metro istasyonlarına, iskelelere ve ayrıca otobüs duraklarına yakın küçük büfelerde bu kartı bulabilirsiniz. Kartın maliyeti 7 TL, sonra bu karta kredi yükleyeceksiniz. Çoğu seyahatin tek yön 3,50 TL olduğunu unutmayın. Daha fazla bilgi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz: https://www.iett.istanbul/
Sınırlı sayıda seferi olan bir kart satın almak isterseniz, bunu doğrudan turnikelerin önünde yapabilirsiniz. Fiyatlar tek yön 7 TL, iki yön 11 TL, üç yön 15 TL, beş yön 23 TL ve on yön 40 TL’dir.
MODERN TRAMVAY
İstanbul Avrupa yakasında hizmet veren iki tramvay hattı bulunuyor. Bağcılar-Kabataş arasında çalışan T1 hattı Sultanahmet’e kolay ulaşım sağlıyor. Şehrin kuzeyi ile batısı arasında çalışan T4 hattı da bulunuyor. Tramvay, sabah 6’dan gece 11’e kadar çalışır. İstanbul’da tramvay çok temiz ve klimalıdır.
T1 hattı şehrin turistik ve ana konumlarına ulaşmak için kullanışlıdır. Gerçekten ucuz ve hızlı olduğu için Tarihi Yarımada’ya ulaşım konusunda kullanmanızı öneririz . T1’in ana durakları:
- Kabataş— Dolmabahçe Sarayı, füniküler (F1) ile Taksim, Adalar ve Kadıköy iskelesine gitmek için.
- Tophane— İstanbul Modern Sanat Müzesi.
- Karaköy — İstiklal Caddesi’ne ulaşmak için Tünel füniküleri.
- Eminönü— Mısır Çarşısı.
- Sirkeci— Tren istasyonu ve Marmaray bağlantısı.
- Sultanahmet— Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Arkeoloji Müzesi.
- Beyazıt– Kapalıçarşı.
FÜNİKÜLER
Karaköy-Tünel (T): İstiklal Caddesi’nden hızlıca inmenizi sağlar ve Galata gibi mahallelere ulaşmak için yokuşları tırmanmaktan kurtulursunuz. Tünel’e girdikten sonra Taksim Meydanı’na gitmek için tarihi tramvayı kullanabilirsiniz. Sabah 7’den akşam 9’a kadar çalışır.
Taksim-Kabataş (F1): Taksim Meydanı’ndan Kabataş’a gitmenizi sağlar. Buradan Tarihi Yarımada’ya gitmek için tramvaya (T1), Kadıköy’den Adalar’a tekneye binebilirsiniz.
TARİHİ TRAMVAY
Nostaljik bir filmden fırlamış tramvaylar… İki hat hizmet veriyor: Birincisi İstiklal Caddesi’nde Taksim Meydanı’ndan Tünel’e uzanan Avrupa yakasında (NT), ikincisi ise Asya yakasında (T3) Kadıköy İskele’den Moda Mahallesine kadar gidiyor.
METRO
06:00‘dan gece yarısına kadar açık, şu anda Avrupa Yakası’nda iki, Asya’da ise bir hat var.
Atatürk Havalimanı – Aksaray (M1): Bu metro hattı, ağırlıklı olarak turistlerin Avrupa kıyısındaki eski havalimanından – Atatürk Havalimanı – Yenikapı istasyonu üzerinden M2 metrosuna ulaşmak için İstanbul’un merkezine gitmesini sağlıyordu. Atatürk Havalimanı artık sadece kargo ve VIP yolcu uçuşlarını kabul ediyor.
Yenikapı – Hacıosman (M2): İstanbul’un en uzun ve en çok kullanılan metro hattı. Taksim Meydanı’ndan Tarihi Yarımada’ya gitmek M2 metrosu ile oldukça kolay. Bu, özellikle Levent semtinde ikamet eden işadamları veya Nişantaşı gibi daha Türk ve daha az turistik bölgelerde ikamet etmeyi seçen gezginler için faydalıdır. Taksim Meydanı, baharat pazarının bulunduğu Eminönü semtinden artık sadece 2 durak. M2’nin ana durakları:
- Yenikapı — Bu istasyon İstanbul’un ulaşım merkezi diyebiliriz. Anadolu yakasında Üsküdar’a ulaşmak için Yenikapı’dan (Boğaz’ın altından geçen metro) Marmaray’ı kullanabilirsiniz.
- Haliç— Tarihi İstanbul’a ulaşmak isteyen turistler için en kullanışlı istasyon burası. Kapalıçarşı’ya ve Eminönü tramvay istasyonuna (T1) yakın olacaksınız.
- Şişhane— İstiklal Caddesi’nin alt kısmında yer alan bu istasyondan garın hemen yanında bulunan Tünel fünikülerine ve Galata semtine ulaşabilirsiniz.
- Taksim— Taksim Meydanı’nda bulunan istasyona Cihangir, Beyoğlu veya Çukurcuma gibi semtlerden yürüyerek hızlıca ulaşılabilir.
- Osmanbey— Lüks Nişantaşı semtinden sadece birkaç dakika uzaklıktadır. Birçok bar ve restoranın yanı sıra lüks mağazaların bulunduğu çok güzel bir bölge.
- Levent– Burası İstanbul’un iş bölgesi. Ayrıca metroya yakın iki büyük alışveriş merkezi var: Kanyon ve Metrocity.
- İTÜ Ayazağa— Şık alışveriş galerisi İstinye Park’ın yakınındadır (biraz yürümeniz veya taksi ya da minibüs kullanmanız gerekir). Bu galeri, tüm moda ve lüks sevenler için bir cennettir, en lüks markaların hepsini bulacaksınız.
Marmaray: Uzun yıllar süren çalışmaların ardından Avrupa Yakası ile Asya Yakası artık Boğaz’ın altından geçen metro ile birbirine bağlı. Halkalı’dan Gebze’ye kadar uzanan uzun bir rotası bulunuyor. Avrupa kıyısının son durakları olan Yenikapı ve Sirkeci duraklarında yer altına inen Marmaray, Boğaz’ın altından geçerek Üsküdar’a ulaşıyor. Ayrılık Çeşmesi istasyonunda inerek Kadıköy ilçesine gitmek için M4‘ü kullanabilirsiniz.
OTOBÜS
İstanbul’da 700’den fazla otobüs hattı var, bu otobüsler çoğunluğu gece yarısına kadar çalışıyor. Sultanahmet dışında (tramvay ile ulaşılabilen) otobüsler şehrin her yerine gider. Otobüslerin yan taraflarında gidilecek yerler ve ana duraklar LED ekranlarda yazılmıştır.
Otobüs tarifeleri hakkında bilgi almak ve nerede durduklarını görmek için buraya tıklayın.
METROBÜS
Trafik tıkanıklığını önlemek için kendine ayrılmış şeritlerde çalışan otobüslerdir. Hizmet verilen alanların çoğu şehrin eteklerindedir. Bu nedenle, şehri ziyaret ediyorsanız kullanımı çok ilgi çekici değildir. Metrobüs’e sadece İstanbul Kart ve (aylık abonelikler için olan) Mavi Kart kabul edilmektedir. İstanbul Kart’ınızı tüm istasyonlardan satın alabilir veya kredi yükleyebilirsiniz.
FERİBOT – VAPUR
Feribotlar Avrupa’dan Asya’ya geçmenize olanak sağlıyor. Boğaz’ın iki ana köprüsünde yaşanan trafik sıkışıklığından kaçmak isterseniz ilk tercihiniz feribotlar olabilir. Vapura binerek şehrin enginliğini fark edeceksiniz, aynı zamanda İstanbul’u Boğaz’dan daha düşük bir fiyata görmenin iyi bir yoludur bu. Avrupa Yakası’nda ana iskeleler Eminönü, Kabataş, Karaköy ve Beşiktaş, Asya yakasında Üsküdar ve Kadıköy’dür.
Metro, Metrobüs ve bazı otobüs hatları gibi vapurlar da hafta sonu 24 saat hizmet vermektedir (Cuma akşamından Pazar sabahına kadar). İstanbul Kart 3.50 TL ve rotaya bağlı olarak 5 TL arasında bir fiyat aralığı var.
Tarifeler hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
DOLMUŞ
Dolmuşlar 7/24 çalışan paylaşımlı taksilerdir. Hızlı, ekonomik ve Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Belirli bir rotada çalışırlar ve toplamda 8 yolcu ayrılırlar. Yolda, istediğiniz yerde inebilirsiniz. Ödeme yöntemi aracın içinde nakit şeklindedir. Ana dolmuş hatları Avrupa’dadır: Beşiktaş – Taksim, Taksim – Bakırköy, Yeşilköy, Sarıyer – Beşiktaş ve Asya’dan Kadıköy ve Üsküdar. Beşiktaş ve Taksim’den Avrupa’yı Asya’ya bağlayan hatlar da var.
Bu makalenin, bu büyük İstanbul şehrini gezmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Herhangi bir sorunuz varsa, yorumlarda bize sorabilirsiniz, böylece tüm okuyucular sorularınızdan ve cevaplarımızdan faydalanabilir.