Su İçmenin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Su İçmenin Sağlık Üzerindeki Etkileri konumuza geçmeden önce Su, kan dolaşımına etki ederek vücut sistemlerinin daha sağlıklı çalışmasına fayda sağlar. Vücut için yeterli su tüketimi sağlandığında böbreklerin aktif çalışımı sağlanarak vücuttaki toksinlerin atılımı sağlanır. Suyun doğru miktarlarda tüketilmesi vücudun ilk olarak sindirim sistemine etki eder. Kabızlığın oluşması önler ve metabolizmanın hızlanmasına böylece yağ yakımının artmasına sebep olur. Bu sayede ise vücutta fazla yağların depolanmasına engel olur.

Kilo vermeye destek olan en önemli faktörlerden birisi su tüketimidir. Doğru miktarlarda su tüketimi sayesinde kronikleşen mide ve baş ağrıları ortadan kalkmaktadır. Vücut için gerekli nem miktarının karşılanması sebebiyle cilt her zaman için genç ve sağlıklı görünmektedir. Yeterli su tüketimi, sağlık açısından ve aynı zamanda yaşlanmayı geciktiren önemli etkenlerdendir. Su içmek bununla beraber kan hacmini artırır, ağız kokularını önler, vücut ısısını korur, ödem atılımını sağlar, vücut dayanıklılığına katkıda bulunur.

Tüm bu faydaları sağlayabilmek için günde yaklaşık 9-10 bardak su tüketimi gerçekleştirilmelidir.

Yeterli Su Tüketimi Sağlamamak Nelere Sebep Olmaktadır?

su tüketimi

Vücut yeterli su tüketimi almadığında şu şekillerde ortaya çıkmaktadır. İdrar renginde koyulaşması, yorgunluk, halsizlik, kabızlık, baş dönmesi, kuru cilt yapısı, kötü kokan nefes, kas krampları gibi belirtiler suyun yeterince tüketilmediğinin göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu belirtilerle karşılaşıldığı durumda yeterli su tüketimi sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu belirtiler daha da derinleşerek ciddi hastalıklar haline dönüşecektir.

Hipotansiyon, kas krampları, taşikardi, böbrek yetmezliği gibi ciddi ve tehlikeli hastalıklar yetersiz tüketime bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kalp, beyin, karaciğer ve böbrekte metabolizma bozukluklarına bağlı olarak yetmezlik hastalıkları ortaya çıkabilir. Çok ileri derece sıvı kayıplarında durum bilinç kaybına kadar gidebilecek ciddiyettedir. Bu nedenle yeterli su tüketimi, her zaman için sağlığın sürdürülmesinde ön planda yer almaktadır.

Su tüketimine her mevsimde ayrı özen gösterilmelidir. Yeterli su tüketimi her mevsimde önemlidir ancak yaz mevsimlerinde terlemeye bağlı olarak gelişen sıvı kaybının önlenmesinde rutinin dışında fazla su tüketimi önerilmektedir. Çay, kahve, meyve suyu ve asitli şekerli içecekler gibi çeşitli sıvı seçenekleri kesinlikle su tüketiminin yerine geçememektedir. Diğer bu tüketimlerle birlikte su tüketimi ayrı bir hassasiyetle her gün için düzenli olarak sağlanmalıdır.

Su içmeyi Cazip Hale Getirmek İçin Öneriler

Su İçmenin Sağlık Üzerindeki Etkileri konusunu işledikten sonra, öncelikle suyun ve su içmenin önemini hatırlatıcı bazı notlar gün içerisinde göz önünde olacak şekilde etrafta bulundurulmalıdır. Yalnızca suyun tadını sevemeyenler için su içmeyi lezzetli hale getirecek çeşitli meyveler ve sebzeler aracılığıyla bazı aromalı sular oluşturulabilir.

Limonlu Su

Bu ilginizi çekebilir: Sağlıklı Kalmak İçin Bu 9 Şeye Dikkat Edin

Bunun için su içmeyi eğlenceli hale getirecek şık veya sevimli şişeler aracılığıyla limonlu, çilekli, salatalıklı, böğürtlenli, naneli su tarifleri hazırlanarak yeterli su tüketimi sağlanabilir. Gün içerisinde su içmeyi hatırlatacak bazı mobil uygulamalar telefona yüklenerek etkin su tüketimi sağlanmalıdır. Su içmenin faydaları her zaman akılda bulundurulmalı ve hastalıklardan korunmadaki güçlü bir silah olduğu unutulmamalıdır. Doğru ve kaliteli su tüketimi ancak doğru pH aralığı ile mümkün olmaktadır.

Tüketilen suyun özellikleri mutlaka detaylı incelenmelidir. Doğru ve kaliteli suyun pH aralığı 7-8,5 değerleri arasında olmalıdır. Su mutlaka cam şişelerde tüketilmelidir. Plastik gibi zararlı maddelerin kullanımından mümkün olabildiğince kaçınılmalıdır. Suyun vücut ihtiyacının dışında fazla tüketimi az tüketilmesinde de olduğu gibi bazı sorunlara yol açabilir.

Su zehirlenmesi adı verilen bu problem, vücut elektrolit dengesinin bozulmasına sebep olarak, normal beyin fonksiyonlarının sürdürülmesine engel olmaktadır. Bu nedenle aksi ve istisnai bir durum olmadığı sürece günlük yaklaşık 2-3 litre su tüketiminin üzerine çıkılmamalıdır.

Hakkında tiktak bilgi

Ayrıca Kontrol Edin

Panik Atak Belirtileri ve Baş Etme Yöntemleri

Panik atak belirtileri ve baş etme yöntemleri konumuza geçmeden önce, Panik atak; temel özellik olarak …

İlk Yorum

Yorumunuz