Panik Atak Belirtileri ve Baş Etme Yöntemleri

Panik atak belirtileri ve baş etme yöntemleri konumuza geçmeden önce, Panik atak; temel özellik olarak aniden ortaya çıkan, çoğu zaman tekrarlayan, kişinin kendini dehşete düşmüş derecesinde hissetmesine sebep olan yoğun endişe ya da korku durumu olarak tanımlanmaktadır. Ruh sağlığı için tehlikeli bir durum olan panik atak birdenbire ortaya çıkan bir sebep kaynaklı başlar, pik noktaya ulaşması 10-15 dakikaya kadar sürer.

Pik noktaya ulaşmasıyla atağın gerilemesi ortalama 45-60 dakikayı bulur. Göğüs ağrısı, çarpıntı, kalbin hızlı çarpması, nefessiz kalma hissi, boğulma hissi, üşüme, ürperme, ateş basması, tuhaf ve farklı hissetme, baş dönmesi, karıncalanma, uyuşma hissi, bayılma ve ölüm korkusu gibi belirtiler panik atağı düşündüren etkenler arasındadır. Panik atak teşhisinin konulabilmesi için sayılan belirtilerden 4 ya da daha fazlasını taşımak gereklidir. Panik atak çoğunlukla kalp krizi ile karıştırılabilmektedir.

Bunun için ayırıcı faktörlerin bilincinde olmak gereklidir. Atak anında bir kuruluşa başvurarak tanının kesinleşmesi sağlanmalıdır. Kesinleşen psikolojik tanı ile ruh sağlığı için iyi olabilecek öneriler uygulamaya konulmalıdır. Panik atak geçirdiği tespit edilen kişi için ilk müdahale etraftaki kalabalığı azaltmak olmalıdır.

Kişinin çevresindeki uyaranlar azaltılmalı ve sakin bir ses tonu ile telkin edilmelidir. Kendisine ve çevresindekilere zarar vermesi önlenmelidir. Atağa neden olan faktör atak anında olmasa da sonrasında tespit edilmeye korkuların üzerine gitme davranışı geliştirilmeye çalışılmalıdır.

Panik Atak Neden Olur?

Panik atak adam
Panik Atak, bir tür endişe, korku içeren ve hastayı bu anlamda zor duruma sokan bir hastalıktır. Psikolojik veya bedensel bir çok faktörü olmasıyla birlikte herhangi bir konuda veya ölüm ile alakalı yoğun endişeler yaşatmaktadır.

Bu ilginizi çekebilir: Stres ve Kaygıdan Arınmak İçin Ne Yapmalıyız?

Panik atağın kesin sebebi tam bilinmemekle beraber geçmişte ya da bugünde yaşanılan bazı travmaların sebep olabileceği düşünülmektedir. Yaşanılan bazı kayıplar, yüksek stresli dönemler,  beyin yapısındaki dengesiz hormonal seviyeler panik atağa yol açabilir. Ruh sağlığı bu gibi durumlarda zorlu bir sürece girer. Bu tanıya sahip bireylerde atak sıklığını etkileyen bazı faktörler şu şekildedir. Uyarıcı maddeler içeren ürünlerin tüketimi  ( kafein, tein, sigara, alkol vb) atak sıklığını artırmada etkili bir rol oynamaktadır. Bununla beraber beyindeki hormonal dengeleri sağlamak adına kullanılan bazı psikiyatrik ilaçların aniden düzenli doz azaltmaya bağlı olmadan bir anda kesilmesi bu atakların artmasında etkilidir. Kişilik özellikleri, stresli olaylara maruz kalma, travma tetikleyici unsurlarla karşılaşma gibi durumlar da panik atak sıklığının artmasında rol oynar. Aniden ortaya çıkan bu hastalık bilimsel verilere göre daha çok mükemmeliyetçi, düzen kontrolcülüğü gibi kişisel özelliklere sahip bireylerde görüldüğünü gösterir. Ruh sağlığı bu gibi özellikler taşındığı sürece bazı dönemlerde dalgalanmalar gösterebilir.

Panik Atak Anında Neler Yapılmalıdır?

Atak dönemine girdiğini fark eden kişi atağın gerilemesi için çevresinde bulunan obje yada kişilerle dikkat dağıtmaya çalışmalıdır. Kişi ayağa kalkarak yaşadığı ve içinde bulunduğu anın farkına varmalıdır. Geçici bir an olduğunu hatırlayarak, kendini telkin etmelidir. Derin nefes alıp vermeye devam etmelidir. Atağı tetikleyen unsuru düşünmeli ve tekrar tekrar konunun onun için ne anlama geldiğini kendine ifade etmelidir. Kendini kötü düşüncelerden arındırarak atağın bir an önce geçmesi için kendini farklı düşüncelerle meşgul etmelidir. Kişi panik atak belirtileri yaşadığınız zaman ruh sağlığı için faydalı olacağını düşündüğü kişilerden yardım istemelidir. Bu kişiler arkadaşlar, aile üyeleri ya da düzenli görüştüğü psikoloğu olabilir. Bulunulan ortamdan uzaklaşılarak temiz hava alınması sağlanabilir. Panik atak 20-40 yaş aralığında kadınlarda daha sık görülen, tedavisi en mümkün ve kolay olabilen hastalıklardandır. İlaçla tedavi sağlanabileceği gibi yalnızca bilişsel-davranışsal terapi ile de sorunun çözümü sağlanabilir. Bunun için kişi belirtileri fark ettiği anda bir uzmandan yardım isteyerek mümkün olan en kısa zamanda müdahale edilmesini sağlamalıdır.

Hakkında tiktak bilgi

Ayrıca Kontrol Edin

selülit bacak

Selülitten Kurtulma Yöntemleri

Selülitten kurtulma yöntemleri konumuza geçmeden önce, Selülit, vücutta yağ oluşumu nedeniyle deri üzerinde çukur bir …

Yorumunuz