Chrome’da Kullanabileceğiniz 11 Ücretsiz SEO Araçları

Bütün SEO araçları birbirinden farklıdır. Bazı SEO araçları Chrome eklentisi olarak kolay kullanım sunuyor.

Bazıları daha iyi anahtar kelime datasına sahip, bazıları daha iyi bağlantı verisine sahipken bazıları ise, daha iyi teknik öneriler sunar. Başka bir deyişle, bu mükemmeldir denebilecek spesifik bir SEO aracı yoktur.

Zaten hepi topu bir avuç sayıda olan SEO araçları için ödeme yapmak hem pahalı olabilir hem de çok gerçekçi sonuçlar vermeyebilir. Fakat bu makalede sizlere sunacağım 11 tane ücretsiz Google Chrome eklentisi ile SEO çalışmalarınızı nasıl daha verimli hale getirebileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

SEO Araçları: Ücretsiz En İyi Chrome Eklentisi

Eklenti 1: Keyword Surfer

Bir web yöneticisi olarak ihtiyacınız olan şey, anahtar kelime verilerini doğru tespit etmektir. Doğrudan Google tarayıcınızda anahtar kelime bilgileri ve bazı geri bağlantı bilgileri alabilmeniz daha kolay olmaz mıydı?

Keyword Surfer ile Google’ın arayüzünden bilgi edinebilirsiniz. Böylece, herhangi bir şey için arama motoru üzerinden arama yaptığınızda, bazı ülkelerdeki ve küresel boyuttaki arama hacmini görebilirsiniz. Türkiye verileri şu anda bu eklenti ile sunulmuyor.

Arama hacmi verileri paylaşılan ülkeler:  Avustralya, Brezilya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Meksika, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, Singapur, İngiltere ve ABD.

Bunun da ötesinde, kenar çubuğunda bir öneri listesi ve arama hacmi görürsünüz.

Ve biraz daha aşağı kaydırırsanız, her bir sonucun kaç tane geri bağlantıya sahip olduğunu görürsünüz, bu da ilk 10’da kaç bağlantıya ihtiyacınız olduğunu gösteren kaba bir fikir verir.

Eklenti 2: Moz

Alan adı otoritesi, Moz tarafından oluşturulan bir metriktir. Genel olarak, alan adı otoriteniz ne kadar yüksekse, sıralamalarınız o kadar yüksek olur.

Moz, web üzerindeki herhangi bir sayfa için alan adı yetkisini ve sayfa yetkisini bildiren Mozbar adlı bir Chrome uzantısı sunuyor.

Bu uzantı ile internette gezinirken ve potansiyel rakipleri araştırırken, onlarla hızlıca karşılaştırma yapmanızı sağlar. Ayrıca bu siteleri gezerken analiz etmeniz gereken en otoriter sayfalarını da kolayca tespit edebilirsiniz.

Eklenti 3: Similar Web

Web’de popülerlik her şeydir. Hepimiz daha fazla trafik istiyoruz. Trafik ve gelir her zaman doğru orantılı olmasa da çoğu durumda ne kadar çok trafik alırsanız o kadar gelir kazanırsınız.

Similar Web diğer eklentilere nazaran çok daha doğru trafik tahminlerini verir. Similar Web eklentisi ile web sitelerinin trafik verilerini alabilirsiniz.

Bu uzantıyla görebileceğiniz ilk şey, son 6 ayın trafik verileridir. Hatta hemen çıkma oranını, ziyaret başına ortalama sayfa sayısını ve ziyaret süresini de listeler ve aşağı kaydırdığınızda ziyaretçilerin hangi ülkelerden geldiğini görebilirsiniz.

Similar Web eklentisi ile web sitelerinin trafik kaynaklarını da görebilirsiniz. Yani, trafiğin arama motorlarından mı, sosyal medyadan mı, yönlendirme kaynaklarından mı, yoksa siteye doğrudan mı geldiğini analiz edebilirsiniz.

Eklenti 4: Redirect Path

Redirect Path çok bilinen bir eklenti değildir, ancak teknik SEO yaparken size oldukça büyük kolaylık sağlayacaktır.

Zamanla sitenizdeki URL’leriniz değişecektir. İster yaptığınız yenilikler yüzünden isterse de eski içeriği silip sayfalarınızı birleştirmenizden dolayı olsun, değişen URL’leriniz ziyaretçilerinize 404 hatası olarak dönecektir.

Redirect Path aracılığıyla, bir yönlendirmenin bozuk olup olmadığını hızlıca görebilirsiniz.

Eklenti 5: Buzzsumo

Facebook’u sevin yada nefret edin, ama şunu kabul etmek zorundasınız: Facebook hala çok fazla trafik çekebilen popüler bir sitedir.

İnternette gezinirken doğal olarak bazı makaleler okursunuz. Okumak istediğiniz bazı makaleler rakibinizin sitesinde olabilir. Siz de bu makalenin kaliteli bir içerik olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Buzzsumo eklentisini kullanarak, belirli bir makalenin kaç sosyal paylaşımı aldığını ve backlink miktarlarını görebilirsiniz.

Sosyal pin sayısına ve backlink sayısına dayalı olarak bu web sitesindeki en popüler makaleler hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz. Bu da rakip analizinde muazzam bir veridir. Böylece, üretmeye başlamak için ihtiyacınız olan içerik türü hakkında iyi bir fikir sahibi olacaksınız.

Eklenti 6: Meta SEO Inspector

Hatalar web trafiğinizin baş düşmanıdır. Meta etiketleriniz gibi en küçük şeylerin sıralamanız üzerinde büyük bir etkisi olabilir, bu nedenle bunların tam olarak optimize edildiğinden emin olmak istersiniz.

Meta SEO Inspector‘ı kullanarak meta etiketlerinizin doğru ayarlanıp ayarlanmadığını hızlıca kontrol edebilirsiniz.

Mesela bu görseldeki hatada ilgili web sayfasında açık grafik meta etiketi olmadığını görüyoruz. Bu sayfa sosyal medyada paylaşıldığında doğru şekilde görünmeyebileceği anlamına gelir.

Eklenti 7: Check My Links

Redirect Path uzantısına benzer şekilde, teknik SEO çalışması yaparken ve rekabetinizi analiz ederken işinizi kolaylaştıracak bir eklenti. Site içi linklerinizi de bu araç ile analiz edebilirsiniz.

Şunu tabi ki biliyorsunuzdur; harici bağlantılar, sıralamanızı yükseltmenize yardımcı olabilecek tek şey değildir. Dahili bağlantılar da sıralamanızda oldukça etkilidir. Bu yüzden, iç bağlantılar hakkındaki verileri bilmek de önemlidir.

Check My Links, sitenizdeki (veya rakiplerinizin sitesindeki) herhangi bir sayfaya göz atarken ihtiyacınız olan tüm dahili bağlantıların sayısını verecektir.

Bu SEO aracı ile sadece bir genel bakış görmekle kalmayacak, aynı zamanda her bir bağlantıyı vurguladığı için tüm sayfada da ayrıntılar alabilirsiniz.

Eklenti 8: Pagespeed Insights

Sayfa yükleme süresi, yalnızca dönüşümleri etkilemekle kalmaz, aynı zamanda sıralama kriterleri arasında da oldukça önemli bir yere sahiptir.

Web aramalarının yaklaşık % 60’ı mobil cihazlardan yapıldığından, yükleme süreniz artık her zamankinden daha önemli.

Pagespeed Insights eklentisi sayesinde, sitenizdeki herhangi bir sayfada yükleme sürenizi artırmak için ne yapmanız gerektiğini hızlı bir şekilde görebilirsiniz.

Tarama sonucunda hoşunuza gitmeyen bir puan görürseniz, “Need More” butonunu tıklamanız yeterli. Aşağıdaki gibi bir geri bildirim raporu alacaksınız:

Raporda çok fazla hata aldığınızda, zaman içinde sıralamalarınızı etkileyeceği için bu hataları düzeltmek isteyeceksiniz.

Chrome Eklentisi 9: SEO Minion

SEO uzun ömürlü bir iştir. Günde sadece 10 dakikanızı web sitenizi geliştirmeye harcarsanız, web trafiğinizde devasa bir etki yaratacaktır.

Her gün iş yapmanın kolay bir yolu SEO Minion kullanmaktır.

SEO Minion üzerinden sürekli kontrol edebileceğiniz bir şey var: kırık link kontrolü. Kırık linklerinizi anında tespit edip bunlara müdahale edebilirsiniz.

Buna ek olarak, diğer web sitelerindeki kırık bağlantıları bulmak için de SEO Minion’u kullanabilir ve ardından kırık bağlantıyı sitenizden biriyle değiştirmek için çalışmalar yapabilirsiniz.

SEO trafiğinizi artırmanın başka bir yolu, içeriğinizi diğer dillere çevirmektir.

Bu uzantı, diğer bölgeleri ve dilleri hedeflerken ihtiyaç duyduğunuz hreflang verilerini de paylaşır sizinle.

On-page SEO’nuz hakkında da size veri verecektir.

Chrome Eklentisi 10: SEOquake

SEOquake kullanarak siteniz hakkında ayrıntılı bir genel bakış elde edebilirsiniz.

Uzantı, Alexa sıralamanız, Google ve Bing için dizin bilgileri ve SEMrush sıralamanız gibi şeylere ayrıntılı bir genel bakış sağlar.

Buradan, yoğunluk veya tanı raporu gibi belirli raporları alabilirsiniz. Yoğunluk raporu, herhangi bir sayfadaki anahtar kelime yoğunluğunu gösterir.

Anahtar kelime yoğunluğu hakkında takıntılı olmanıza gerek yoktur, ancak genel olarak, sıralanmak istediğiniz bir anahtar kelimeden bahsetmezseniz, bunun için sıralanmayacaksınızdır.

Tanı raporu, belirli bir sayfadaki SEO değerlerini analiz eder.

SEOquake’in en çok kullanılan özelliği, bir Google araması yaptığınızda gösterdiği verilerdir. Size sıralanan her site hakkında bilgi verilir.

Chrome Eklentisi 11: Fatrank

Kötü bir alışkanlık olmasına rağmen biz SEO’cular sıralamalar hakkında takıntılıyız. Sıralamanızı izlemek için kolay ve ücretsiz bir yol istiyorsanız, Fatrank‘i kullanabilirsiniz.

Yapmanız gereken tek şey sitenize gitmek, Fatrank uzantısına tıklayın ve sıralanıp sıralanmadığınızı görmek için bir anahtar kelime yazın.

İlk 100’e girerseniz, size tam konumu söyleyecektir.

Sonuç: Ücretsiz SEO Araçları

SEO söz konusu olduğunda birçok seçenek var. Sadece sizin için en iyi sonuç verenleri deneyip bulmalısınız.

Başlamak için kolay bir yer, yukarıda bahsettiğim uzantılardır. Hepsini kullanmak zorunda değilsiniz, çünkü biraz abartılı olabilir.

Ancak sitenizin SEO uyumlu optimize edildiğinden emin olmak için bunlardan herhangi birini veya bir kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Hakkında tiktak bilgi

Ayrıca Kontrol Edin

Türk Mutfağı

Dünya’ya Açılmış Türk Mutfağı Lezzetleri

Anadolu’nun eşsiz lezzetleri dünyanın meşhur mutfakları arasında günden güne yerini almaktadır. Gastronomi turizminde birçok lezzetle …

Yorumunuz