Müze kart nasıl çıkarılır ve nerelere gidilir sorusuna geçmeden önce, müze kart sayesinde Kültür Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerini herhangi bir ücret ödemeden gezebiliyoruz. Müze kart çıkartmak bu nedenle kültür turizmi yapılan yerlerde oldukça önemlidir.
Müze Kart Sahibi Olmanın Avantajları Nelerdir?
Aynı zamanda hızlı geçiş yapabilmek için de oldukça avantaj sağlamaktadır. Uzun ve kalabalık sıralar beklememek ve hızlı bir şekilde hareket etmek için müze kart olmazsa olmazdır. Özellikle sanat kültür faaliyetlerine önem verip sürekli gezmeyi seviyorsanız cebinizde müze kart bulundurmak sizlere oldukça avantaj sağlayacaktır. Müze kart yılda bir defa yenilenmektedir. 2013 yılında çıkarılan bu karar sayesinde müze ve ören yerleri oldukça ekonomik şekilde kültürümüzü tanıma imkânı sağlamaktadır.
Müze kart çıkartmak için yıl içinde kartın yenilenmesi esnasında bir miktar ücret ödemeniz gerekli olmaktadır. Fakat müze kart için verilen ücret aslında kendini yıl içerisinde gezdiğiniz mekanların giriş ücretleri olarak değerlendirdiğinizde karşılamış olacaktır. Müze kart alınabilmesi için birçok başvuru merkezi bulunmaktadır. Müzelerin girişinde bile Kültür Bakanlığı’na bağlı birçok yer bulunmaktadır. Bu karta sahip olabilmek için kimlik belgesi yeterlidir. Dijital ortamda da internet sitesi üzerinden başvuru yaparak ve kredi kartı ile online ödeme yaparak kolaylıkla müze kart çıkarabilirsiniz. Müzeleri gezerken ücret ödememek ve en ekonomik şekilde gezmek için çıkarılan bu kartın çıkarılması ve kullanımına ilişkin detayları bu yazımızda sizler için derledik.
Müze Kart Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Geçerlidir?
Müze kart çıkartmak için kartın çıkarılabileceği başvuru noktalarına başvuru yaparak veya online olarak internet sitesi üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Müze kart çıkartmak için bu alanda yetkili yerlere başvuru yapılabilir. Müze kart çeşitleri birden fazladır. Bu çeşitler arasında müze kart, indirimli müze kart, museum pass İstanbul, museum pass Cappadocia, museum pass Akdeniz, museum pass Ege gibi türleri mevcuttur. Kapsamlı bir kart tercih edebileceğiniz gibi sadece bölgeye ve şehre özel kart da çıkartılabilir. İstanbul kart için özellikler 14 müzeyi kapsamaktadır. Bu kart 5 gün geçerlidir.
Kapadokya kartı ise Nevşehir ve Aksaray illerini kapsamakta ve 3 gün olacak şekilde geçerlidir.
Akdeniz kartı Antalya, Mersin, Adana ve Denizli illerini kapsamaktadır. Bu kart ilk kullanımdan itibaren 7 gün olacak şekilde geçerlidir. Ege kartı İzmir, Aydın ve Muğla gibi Akdeniz illerini içermektedir. İlk kullanımdan itibaren 7 gün boyunca geçerlidir. Bölgelere ve illere ait olmayan kart çeşitleri 1 yıl geçerlidir.
Öğrenci müze kart çıkartmak 18 yaşından büyük olan üniversite öğrencilerine ve 18 yaş altı öğrencilere müze kart ücretsizdir. Aynı zamanda engellilere, öğretim üyelerine, KKTC öğrencilerine, yabancı uyruklu öğrencilere ve 65 yaş üstü vatandaşlara da ücretsizdir. Müze kart genel olarak ülkemizin her yerinde Kültür Bakanlığı’na bağlı olan müzeler için geçerli olmaktadır. Toplamda 322 noktada geçerlidir. Muze.gov.tr üzerinden geçerli olan müzelerin detaylarına erişim sağlayabilirsiniz.
Müze kart çıkartmak için Kültür Bakanlığı’nın Resmi MüzeKart web sitesini kullanabilirsiniz.
Müze Kart Nerelerde Geçmez?
Ülkenin dört bir yanında birçok müzeyi kapsayan Müze kart bazı noktalarda geçerli olmamaktadır. Topkapı Sarayı içerisinde yer alan Harem Dairesi, Denizli’deki Hierapolis Antik Havuzunda, Yamaçevler ve Göreme’deki Karanlık Kilise’de müze kart geçerli değildir. Bunun dışında kalan 322 noktada ücretsiz olarak müze kartı kullanabilirsiniz.
İlk Yorum
Geri Bildirim Pandemi Şartlarında Seyahat İpuçları - Tik Tak Bilgi