Heading Etiketi Kullanımının SEO’ya Etkisi

SEO uyumlu içerik oluştururken heading etiketi kullanımının gerekliliğinden bahsedildiğini duymuşsunuzdur. Bu heading yani başlık etiketleri H1, H2 ve H3 etiketleri şeklinde sıralanır. Peki, sıralamanızı gerçekten etkiliyorlar mı?

Elbette, birçok CMS sistemi varsayılan olarak web sayfalarınızın her birine başlık koyar. Bunu sayfanın başlığı ve bazen de sayfa içindeki bölümlerle yaparlar. Ama yine asıl soru şu, sıralamalara yardımcı oluyorlar mı?

Heading etiketlerini yazı içinde kullanmanın gerçekten faydalı olup olmadığını öğrenmek için bir deney yapılmış. Bu yazımızda o deneyi ve sonuçlarını inceleyelim.

Heading Etiketi Kullanımı SEO Üzerinde Gerçekten Etkili Mi?

SEO üzerinde yapılan testlere benzer olarak, yalnızca organik aramadan ayda en az 100.000 ziyaretçi üreten web sitelerinde yayınlar yapılmış. Bu web siteleri seçilirken trafik oranlarının yanı sıra en az 3 yaşında olmayan siteler de seçilmemiş. Ki, sonuçlar üzerinde PR gibi, mevsimsel trafik artışı gibi parametreler işin içine girmesin. Sonuç olarak 61 farklı web sitesinde 426 sayfa ile çalışılmış.

Her sitede, başlıkların etkisini görmek için aynı anda çok sayıda test yapılıyor. Her bir site ile web sayfaları 4 gruba ayrılıyor.

  1. Kontrol grubu-Bu sayfaları değiştirilmeden olduğu gibi bırakılıyor. Heading etiketlerini kullansın ya da kullanmasın, sonuçları karşılaştırmak için bir başlangıç noktası olarak kullanılıyorlar. Zaman içinde organik trafiklerindeki değişim izleniyor.
  2. Başlıklar-Bu grupta, sayfanın başlığı için H1 etiketlerini, sayfanın alt bölümleri için H2 etiketlerini ve alt bölümlerin alt bölümleri varsa H3 ve H4 etiketleri kullanılıyor.
  3. Normal <p> metin kullanılanlar-Bu gruptaki tüm sayfalarda başlık etiketi kullanılmıyor. Buna ek olarak, tüm yazı tipi boyutları aynı şekilde optimize ediliyor.
  4. Normal <p> metin kullanılanlar ve yazı tipi boyutları ayarlananlar-Bu grupta da başlıklar kullanılmıyor. Ancak, metnin farklı bölümlerinde yazı tipinde özelleştirmeler yapılıyor. Örneğin, sayfanın başlığı en büyük yazı tipi boyutu olarak ayarlanıyor.

Sonuçlara geçmeden önce, şunu söyleyelim deney 90 gün sürmüş. Her ne kadar 30 gün öncesi ve 30 gün sonraki verileri kullanmak için seçilen sayfaların sonuçları karşılaştırsa da, Google‘ın değişikliği dizine eklemesi gerektiğini unutmayın, bu nedenle bunu da hesaba katmak gerekir.

1- Kontrol Grubu

Kontrol grubunda bulunan sitelerin trafiğinde % 2.89 artış görülmüş.

Her hangi bir değişiklik yapılmayan kontrol grubundaki sitelerin sıralamalarında ve arama trafiğinde zaman içinde büyüdükleri görülüyor. % 2.89 büyük bir sıçrama olmadığı için bu çok da şok edici değil.

2- Heading Etiketi Kullanılanlar

Şimdi başlıkları kullanan grubun sonuçlarına bakıldığında, sonuçlar tam da beklendiği gibiydi…

Yukarıdaki grafikten de görebileceğiniz gibi, önceki ve sonraki sonuçlar, kontrol grubuyla karşılaştırdığınızda çok fazla bir değişiklik olmamış. % 2.89 kazanç yerine,% 2.72 kazanç elde edilmiş.

Kontrol grubundaki bazı sayfaların doğal olarak başlık kullandığını ve bazılarının kullanılmadığını unutmayın. Yine de o grupta hiçbir değişiklik yapılmıyor. Ancak şimdi sonraki iki denemeye de bakalım. Verilerin ilginç hale geldiğini göreceksiniz.

3- Normal <p> Metin Kullanılanlar

Bu grup hakkında ilginç olan, hiçbir başlık kullanılmamasıydı. Bunun da ötesinde, bu sayfalardaki tüm metinlerin boyutları tamamen aynı boyutta kullanıldı.

Görüldüğü gibi trafikte %3,53 oranında bir azalma olmuş.

Bu büyük bir salınım gibi görünmüyor, ancak bunu kontrol grubuyla karşılaştırdığınızda bu % 6,42’lik bir fark demek.

Şimdi trafikteki düşüşün başlıkların veya okunabilirliğin etkisinden mi kaynaklandığını bilmek isteriz. Çünkü sayfadaki metnin tamamını aynı boyutta yaptığınızda o sayfanın okunabilirliğinin düştüğünü de unutmayın. Bu sayfalara bakıldığında sayfadaki ortalama kalma süresinin % 12 oranında düştüğü görülmüş. Hemen çıkma oranına gelince, hiçbir değişiklik görülmemiş.

4- Normal <p> Metin İle Birlikte Yazı Tipi Boyutları Ayarlananlar

Bu grupta herhangi bir başlık kullanılmadı, ancak sayfaların kullanılabilir olmasını (okunabilir) sağlamak için sayfada farklı yazı tipi boyutları kullandılar.

Grafik, bu grubun trafikte % 2.85 oranında bir artış yakaladığını göstermektedir.

Başlık etiketleri (heading etiketi) en büyük SEO faktörü olmayabilir, ancak kullanılabilirlik açısından etkili gibi görünüyor. Bir sayfadaki yazı tipi boyutları daha büyük olduğunda, kullanıcılara ve potansiyel olarak arama motorlarına sayfanın hangi bölümünün ve hatta hangi anahtar kelimelerin daha önemli olduğunu söylemeye yardımcı olur.

Sonuç

4 grubu da karşılaştırdığınızda, kontrol grubu en büyük kazancı elde etmiş görünüyor. Ancak buradan net bir sonuç çıkarmak kolay değil. Kontrol grubundaki pek çok sayfanın da başlık kullandığını unutmamalısınız. Bu grupta hiç değişiklik yapılmadı.

Verilerin gösterdiği gibi, başlıkların sıralamalar üzerinde büyük bir etkisi var gibi görünmüyor. Belki deney daha uzun sürede yapılsa veriler aksini gösterebilirdi.

Bu testte denenmeyen bir şey var. Bir sitenin tüm sayfalarındaki heading etiketlerini kaldırmak veya bir sitenin başlığı olmayan tüm sayfalarına heading etiketleri eklemek. Belki bu uygulama da teste eklenmeliydi.

Verilerin gösterdiği gibi, Google kullanılabilirliği önemsiyor. Bir sayfada farklı yazı tipi boyutlarına sahip olmak, okuyucuya hangi öğelerin diğerlerinden daha önemli olduğunu söylemeye yardımcı olur. Ayrıca sayfanın okunmasını da kolaylaştırır.

Okunabilirlik ve kullanıcının kolay kullanımı için sayfadaki belirli öğeleri veya kelimeleri büyük yazı tipi boyutları veya heading etiketleri ile öne çıkarmak iyi bir uygulama gibi görünüyor.

Şimdi size şu tavsiyede bulunarak son verelim yazıya. Testteki verilere bakarak heading tag kullanımını aksatmayın. Başlık etiketlerini kullanın çünkü kullanıcıların bir sayfada gezinmesine yardımcı olurlar.

Şunu da belirtelim, SEO yaparken eskiden olduğu gibi tek bir taktikten büyük kazançlar görmeyeceksiniz. Doğru SEO her şeyi doğru yapmakla ilgilidir. Bu nedenle sitenizi bu denetim yoluyla optimize etmenizi ve her sayfa için belirli düzeltmeler yapmanızı öneririz.

Peki, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ve sitenizde başlık etiketlerini kullanıyor musunuz?

BAŞLIK ETİKETLERİ NASIL SIRALANIR?

İyi bir blog içeriğine örnek vermek gerekirse şöyle bir yapı oluşturulabilir:

<h1> Blogunuzu Hızlandırmak için Yapabileceğiniz 6 Şey

  • <h2> 1) Görüntülerinizi optimize edin ve sıkıştırın.
    • Görüntülerin nasıl sıkıştırılacağı hakkında bilgiler.
  • <h2> 2) Sayfanıza aşırı miktarda içerik yüklemeyin. Alıntılar kullanın!
    • Çok fazla içerik yüklemenin neden iyi bir fikir olmadığını anlatan bilgiler.
  • <h2> 3) Önbelleğe almaya başlayın! 
    • <h3> Önbellekleme şu şekilde çalışır… 
      • Örnek: “önbelleksiz yaşam”
      • Örnek: “önbellekli yaşam”
    • <h3> Sitenizde önbelleğe alma nasıl etkinleştirilir.
      • Sunucuda yerleşik önbellekleme en iyisidir.
      • Kullanılabilecek eklenti örneklerini listeleyin.
  • <h2> 4) Bir CDN kullanın. 
    • CDN’nin ne olduğunu açıklayın.
    • CDN Sağlayıcısı Örnekleri.
  • <h2> 5) Kullandığınız eklentilere dikkat edin. 
    • Niçin nicelikle değil nitelikle ilgilenilmesi gerektiğini açıklayın.
    • Aşırı kodlama içeren eklentilerden kaçının tavsiyeleri.
    • <h3> Bir eklentinin sitenizin performansını nasıl etkilediğini öğrenin. 
      • Küçük bir eklentiyi büyük bir eklentiden ayırt etmenizi sağlayacak bilgiler.
      • Siteyi analiz etmek için 3. parti eklentilerini kullanın.
    • <h3> ‘Büyük’ ​​eklentiler kullanımınızı sınırlayın. 
      • Büyük eklentileri sınırlama hakkında hatırlatma ve özet.
  • <h2> 6) Daha iyi bir web barındırıcısı bulun. 
    • Siteyi optimize etmenin web sağlayıcınız ile ilişkisi hakkında bilgiler.
    • <h3> Barındırmanızı “Yönetilen WordPress ana makinesi” ile yükseltin. 
      • Generic hosting neden en iyisi değildir, çünkü çeşitli platformlar için üretilmiştir.
    • <h3> Yönetilen bir WordPress ana makinesi sitenizi nasıl daha hızlı hale getirebilir: 
      • Bullet, yönetilen bir ana makinenin neden daha iyi olduğuna dikkat çekiyor.
    • <h3> WordPress ana bilgisayarlarına birkaç örnek 
      • Yönetilen WordPress ana bilgisayarlarının örneklerini listeleyin.
  • <h2> Sitenizin yükleme süresini test etmeye hazır mısınız? 
    • Yükleme süresini test etmek için kullanılacak araçlara bağlantı.
    • Yükleme sürelerini 3 saniyenin altına indirmeleri için insanlara meydan okuyun.

Hakkında tiktak bilgi

Ayrıca Kontrol Edin

Türk Mutfağı

Dünya’ya Açılmış Türk Mutfağı Lezzetleri

Anadolu’nun eşsiz lezzetleri dünyanın meşhur mutfakları arasında günden güne yerini almaktadır. Gastronomi turizminde birçok lezzetle …

Yorumunuz