Kripto Para Nedir?

Kripto para nedir sorumuza geçmeden önce, günümüzde oldukça popüler olan ve dijital varlık, dijital para veya kripto para olarak adlandırılan bu paraların her gün başka bir çeşidi piyasalarda işlem görmektedir. Yaklaşık olarak on yıl önce hayatımıza giren ve işlem hacmi günden güne artan bu para birimi çok merak edilen konular arasında yerini almaktadır.

Teknolojik gelişmeleri takip eden kişiler bu serüveni oldukça yakından gözlemleyebilirken daha önce pek ilgilenmemiş kişiler için bu konu dikkat çekmeye başlamıştır. Bu yazımızda kripto para nedir, neler yapılır, bunlara ilişkin yeni öğrenmeye başlayan kişiler için birkaç bilgiyi derledik.

bitcoin kripto para

Kripto Para Nasıl Ortaya Çıktı?

Kripto para, kriptoloji mantığına göre belirli bir güvenlik sistemi çerçevesinde oluşturulmuş ve matematiği kullanarak oluşturulan bir para birimidir. Herhangi bir yasal otorite tarafından yönetilmemesi ile dünyada oldukça popüler ve yaygın bir hale gelmiştir. İlk kripto para mantığı Bitcoin ile birlikte ortaya çıktı.

Açık kaynak kodlu üretilme sistemine sahip olan Bitcoin belirli bir miktarda üretilebilmektedir. Belirli limitte üretilen Bitcoin olması da kullanıcılar tarafından erişimini kısıtlamakta ve rağbet görmektedir. Kripto paralar tıpkı hisse senedi gibi işlem görmekte ve kısmen değerlemesi de bu şekildedir. Madencilik yöntemiyle birlikte Bitcoin üretimi yapılmaktadır. Belirli bir altyapı ve sisteme sahip olunduğunda bitcoin madenciliği de yapabilirsiniz.

Kripto Para Güvenli Mi?

blockchain güvenlik

Bu ilginizi çekebilir: Sosyal Medya Detoksu Nedir?

Kripto paralarda en büyük risk sanal paraların bir cüzdana aktarılmaması durumunda kaybolması meydana gelebilir. Günümüzde birden fazla kripto cüzdan olduğu için bu sayede kayıplar yaşanmamaktadır. Bir diğer önemli risk ise kripto para işlemlerinin hacker saldırısına uğramasıdır. Bu tarz güvenlik açıklarının oluşmaması için bir sistem ile bu para birimi korunmaktadır. Koruma sistemi blockchain (blok zinciri) olarak tanımlanmaktadır. Şifrelenmiş bir veri tabanı teknolojisi olarak özetlenebilir. Bu sistem günümüzde birçok banka tarafından sanal bankacılık işlemlerinde güvenlik ağı olarak da kullanılmaktadır. Kripto paralarda güvensizlik ortamının olması sadece belirli bir otorite tarafından yönetilememesidir.

Bu durum hem avantaj hem de dezavantaj olarak değerlendirilmektedir. Kripto para piyasasında bazı avantajlar bulunmaktadır. Bu avantajlardan birincisi ülkelerin ekonomisinde ve para biriminden etkilenmemesidir. Her işlem sanal ortamda gelişmesi ve madencilikte matematiksel problemlerin çözünmesi ile güvenilir bir para olması güvenlidir. Aynı zamanda sanal hesabın dondurulamaması ve düzenli kazanç sağlansa bile hesaba el konulamaması diğer avantajdır.

Kripto para üzerinden kazanç sağlamak oldukça popülerdir. Bu kazanç düzenli ve yüklü meblağlarda olduğu takdirde Maliye bu kazancınızı sorgulayabilir. Bu durumda ise gerektiğinde kazanç üzerinden vergi talebinde bulunabilir.

Kripto Paralarda Yasal Düzenlemeler Nelerdir?

Dünya çapında genel düzenlemeler ülkelere göre farklılık göstermektedir. Ülkemizde kripto paralara ilişkin doğrudan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle ilgili aracı kurumlardan hesap oluşturmak, al-sat işlemleri yapmak için bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bu tarz işlemleri gerçekleştirmekten cezai işlem yaptırımı yapılmaz. Kripto para ilgili aracı kurumun data merkezinde tutulmaktadır.

Dolayısıyla kripto para birimi satın almak için ödenen tutar ilgili kurumun hesabında durmaktadır. Yasal düzenlemeler olmaması nedeniyle aracı kurumların denetimden geçmemesi ile bu paraları yanlış şekilde işletmesi veya kullanması da tehlike oluşturmaktadır. Yasal düzenlemeler hem büyük hem de küçük yatırımcılar için oldukça önem taşımaktadır.

Bu tarz dijital varlıkların güvenli bir ortamda tutulması için sanal cüzdanlardan faydalanmak paranızı güvenli bir şekilde tutmanızı sağlayacaktır. Ek olarak bitcoin veya kripto para madenciliği yani üreticiliği yapmak yasal olarak suç sayılmamaktadır. Doğrudan bir yasal düzenleme olmaması nedeniyle cezai işlem uygulanmaz.

Hakkında tiktak bilgi

Yorumunuz