Selülitten kurtulma yöntemleri konumuza geçmeden önce, Selülit, vücutta yağ oluşumu nedeniyle deri üzerinde çukur bir görüntü oluşumudur. Yağ dokusu çoğunlukla portakal kabuğu gibi bir görüntüye bürünür. Kadınların çoğunda selülit oluşumu oldukça yaygındır. Kadınlarda erkeklere nazaran çok fazla görünmesinin nedeni hormonsal değişimlerdendir. Selülit, estetik açıdan bakıldığında bir cilt ve yağ dokusu problemi olarak değerlendirilmektedir. Bölgesel yağlanmanın yoğun olduğu bölgelerde özellikle selülit oluşumu görünmektedir.
Selülitten kurtulmak ve selüliti önlemek için bazı yöntemler bulunmaktadır. Selülitin oluşmadan önlenmesi daha kolaydır. Yiyecek ve içeceklere dikkat ederek ve düzenli spor programları uygulayarak selülitten kurtulmak mümkündür. Oluşması durumunda ise oluşmasına neden olan faktörler öncelikle iyi analiz edilmelidir. Ardından iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır.
Selülit oluşumu için belirli bir yaş bulunmamaktadır. 16 yaşından sonra birçok kadında selülit oluşabilir. Yağ dokusu, sağlıklı yaşam, zararlı alışkanlıklar, giyim tarzı, hormonlar gibi durumlar selülite neden olabilir. Selülitin portakal kabuğu görüntüsü hem ayakta iken hem de otururken görünebilir. Ayakta iken derin çukur görüntü veya sıkıştırıldığında portakal kabuğu görüntüsü selülitin türleridir.
Bu yazımızda selülitin oluşmasına neden olan faktörler ve selülitten kurtulma yöntemleri için neler yapabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Selülit Yapan Yiyecek ve İçecekler
Kadınların korkulu rüyası ve yaz aylarında en istenmeyen görüntü olan selülit bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi ile artmaktadır. Selülit oluşumu için olası nedenlerin başında zararlı alışkanlıklar da gelmektedir. Alkol ve sigara tüketiminin yoğun olması selülite neden olmaktadır.
Bunların haricinde sürekli dışarıdan tüketilen işlenmiş yağların kullanıldığı yiyecekler de vücut için oldukça zararlı olmanın yanı sıra selülite de neden olur. Gazlı ve şekerli içecekler, sürekli tüketilen kahve ve çay, beyaz un içeren yüksek kalorili hamur işleri, kızartmalar, patates tüketimi de cilt altındaki yağ dokusunun artmasına neden olmaktadır. Bu tarz yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi cilt tabakasının altında yer alan yağ dokusunun formunu bozmakta ve cilt üzerinde bozuk bir görüntüye neden olur.
Bu ilginizi çekebilir: Sağlıklı Yaşam İçin 21 Gün Şekersiz Diyet
Selülit Nasıl Önlenir?
Selülit oluşumu önlenebilmesi için öncelikle sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Hormonal dengesizlikler nedeniyle oluşan selülitin önlenmesi için uzman kontrolünde önlemler alınmalıdır. Spor ve egzersiz alışkanlıklarının kazanılması ve sürekli hale getirilmesi ile selülit önlenebilmektedir. Alternatif olarak bazı bitkisel yağlar ile masaj yapılarak da oluşan selülitin giderilmesi sağlanabilir. Kan dolaşımının hızlandırılması ile yağ dokusu hareketli hale gelir ve selülit oluşumu engellenebilir.
Öncelikle küçük değişikliklerle hayatınıza doğru yönde farklılıklar oluşturabilir ve düzenli bir hayata geçiş yapabilirsiniz. Ödem oluşmasını da engellemek vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle hem yağ yakıcı hem de ödem atıcı özelliklere sahip yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. Yeşil sebze ve meyveler ve bolca su tüketimi bu kapsamda oldukça faydalı olmaktadır.
Yağ dokusunun büyümesi ve bozulmasına neden olabilecek faktörlerin önlenmesi için öncelikli olarak doğru nedenlerin tespit edilmesi gereklidir. Selülit oluşumu engellenebilmesi için düzenli su tüketimi de oldukça önemlidir. Günlük su tüketiminin kişiden kişiye değişmesi ile birlikte minimum iki litre tüketimine de dikkat edilmelidir. Bu miktar kişinin vücut özelliklerine göre farklılaşabilir. Selülitli bölgelerde düzenli masaj yapılması da elektrikli masaj aletleriyle de yapılması yağ dokunun oluşmasını ve tek bir bölgede toplanmasını engellemektedir. Düzenli ve sürekli yapılan yürüyüşler veya pilates programları da bu cilt bozukluğunun oluşmasını engellemektedir.
Paketlenmiş, işlenmiş veya ambalajlanmış gıdaların tüketiminin minimuma indirgenmesi yağ oluşumunu engelleyeceğinden doğrudan selülit oluşumunu da engellemektedir. Belirli dönemlerde uzman eşliğinde detoksların yapılması vücut için faydalı olmaktadır.